SCSN behind the scenes: Macroscoop

22 september 2023
SCSN behind the scenes: Macroscoop

SCSN biedt alle verschillende soorten partijen in de maakindustrie een netwerk en een standaard via welke zij digitaal met elkaar kunnen communiceren. Dit levert onder andere efficiëntie, transparantie, nauwkeurigheid én kostenbesparing op voor zowel het MKB als grotere spelers uit de toeleverketen. In deze ‘behind the scenes’ blogseries ondervroegen wij alle SCSN service providers en enkele andere grote partijen uit het netwerk wat deze voordelen hen opleveren.

Merel Overdevest is Algemeen Directeur van Macroscoop. Sinds 14 jaar is ze actief in het bedrijf dat 25 jaar terug door haar vader werd opgericht. De missie van Macroscoop is om ERPnet zo makkelijk te maken als het zetten van een kop koffie. Klanten ontzorgen is het uitgangspunt en SCSN is daar een belangrijke schakel in. In dit artikel deelt Merel de visie van Macroscoop ten aanzien van SCSN.

Wanneer is Macroscoop betrokken geraakt bij SCSN?

"Uiteraard hebben we in het verleden al vaak gehoord over de mogelijkheden van SCSN. Bij onze klanten was er op dat moment echter nog geen concrete vraag naar. Toen wij begin 2020 het contract tekenden voor ons Epicor Experience Center op de BIC in Eindhoven, ging het balletje rollen. De BIC is natuurlijk een soort eco systeem van allerlei bedrijven die actief zijn in de maakindustrie, dus we raakten daar steeds vaker in gesprek met de mensen achter SCSN. Op dat moment besloten we om achter de schermen een test omgeving op te zetten, zodat we ervaring konden opdoen met de techniek achter SCSN.

Toen onze test casus nagenoeg klaar was, besloten we dat het tijd werd om zaken te formaliseren; sinds april 2023 zijn we dan ook officieel SCSN Service Provider. Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet en we hopen binnenkort onze eerste klant live te brengen met SCSN. Vanaf dat moment zijn we klaar om alle maakbedrijven die met Epicor Kinetic ERP werken aan te sluiten op SCSN."

Wat deed Macroscoop aan digitalisering vóór het SCSN-initiatief?

"Digitalisering is een breed begrip. Voor ons zijn veel zaken op dat vlak vanzelfsprekend omdat die al vele jaren onderdeel zijn van de Epicor oplossing. Denk bijvoorbeeld aan onze MES-oplossing die op basis van sensoren in machines allerlei gegevens verzamelt, uitleest en deze rechtstreeks in Epicor schiet. Op basis daarvan kan men eenvoudig vanuit Epicor allerlei metingen en analyses doen.

Daarnaast hebben we uiteraard al bij veel van onze klanten EDI-koppelingen gerealiseerd wat natuurlijk tot voorkort dé manier was om digitaal zaken te doen met je klanten en leveranciers. Wel is het zo dat EDI een verzamelterm is en dergelijke koppelingen door iedereen op een andere manier worden uitgerold met allerlei haken en ogen er aan. Wat dat betreft zijn wij geen fan van maatwerk, want het is altijd gedoe om het te onderhouden. Daarom is SCSN ook zo’n geweldige uitvinding; een standaard waar iedereen zich aan kan houden; daar staan wij heel erg achter."

Waarom is SCSN een toevoeging op jullie digitaliseringsprogramma?

"Als je zelf een software leverancier bent, denk dat je een grotere vinger in de pap hebt, dan dat wij dat hebben als partner van een softwarepartij. Onze invloed rijkt in die zin minder ver. Maar wij zullen als eerste roepen dat SCSN de makkelijkste manier is om digitaal samen te werken. Wij gaan namelijk de koppeling onderhouden, het gaat mee in ons standaard release beleid en is daarom de slimste en minst kostbare keuze voor bedrijven op dit vlak."

Wat doet SCSN voor jullie klanten?

"SCSN was onderdeel van onze laatste release (mei 2023) en we merken dat we sindsdien met veel meer bedrijven in gesprek komen over de mogelijkheden. Klanten die voornamelijk aan het buitenland leveren, wachten nog op het moment dat SCSN internationaler op de kaart staat. Maar voor bedrijven die in Nederland in de toelevering actief zijn, is het nu al super interessant. De meeste bedrijven gaan eerst de nieuwe release implementeren en willen na de zomer naar SCSN gaan kijken. Voor hen gaat dit echt zorgen voor een stuk gemak omdat wij ze op dit vlak ontzorgen."

En wat levert SCSN op voor jullie?

"We gaan onszelf in feite ook ontzorgen, want in plaats van allerlei losse EDI-koppelingen hoeven we nu maar één SCSN koppeling te onderhouden. We maken ons eigen leven dus ook een stuk makkelijker."

Hoe pakken jullie SCSN-implementatie aan?

"Via onze klantenportal kunnen bedrijven een SCSN-koppeling bestellen. Er wordt dan een project aangemaakt en er worden meteen allerlei taken klaargezet voor zowel de klant als voor een consultant van Macroscoop. We geven via de portal allerlei tips waar bedrijven over na moeten denken welke zaken ze met hun klant of leverancier moeten afstemmen. Zodra artikelen met elkaar gematcht zijn is het eigenlijk een paar kleine instellingen doen en dan ben je in een paar uurtjes live. Onze consultants kunnen dat prima op afstand doen; het is immers geen rocket science. Implementeren is bijna een te zware term; ik zou het liever onboarden noemen!

Vanuit Macroscoop hebben we bovendien allerlei additionele tools ontwikkeld die een klant tot zijn beschikking heeft, wanneer hij met SCSN gaat werken. Met onze dashboards kan men makkelijk zien welke orders er via SCSN zijn verstuurd of ontvangen en waar er bijvoorbeeld nog afwijkingen zijn waar men naar moet kijken. Zo makkelijk als een kop koffie zetten!"

Wat heeft de toekomst voor jullie in petto wat betreft digitalisering / SCSN?

"Ik hoop dat we zo veel mogelijk Epicor gebruikers kunnen aansluiten waardoor we de administratieve rompslomp voor hen kunnen automatiseren. Zodra wij onze proefklant live hebben, zullen we er
meer ruchtbaarheid aan gaan geven!"

Tot slot

"Mijn advies aan maakbedrijven is: ga onderzoeken wat SCSN jou kan brengen. Het klinkt misschien moeilijk en technisch, maar dat deel wordt in feite volledig uit handen genomen door technische specialisten bij alle Service Providers. Kijk dus vooral in het adressbook wie van jouw klanten en leveranciers al aangesloten zijn en ga het gewoon proberen. Voor een klein bedrag per maand word je vervolgens volledig ontzorgd!"

Merel-Macroscoop.jpg

Merel Overdevest

Terug
Up